Державний навчальний заклад
"Полтавський центр професійно - технічної освіти"

Вшанування пам’яті жертв політичних репресій

День пам’яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам’ятний день в Україні. Цього року він припадає на 21 травня.

Масштабна кампанія масових репресій у СРСР у 1937-1938 роках отримала назву «Великий терор». Ініціаторами ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства було керівництво СРСР й особисто Йосип Сталін.

Одним із символів тих страшних подій став Биківнянський ліс під Києвом. Це найбільше в Україні місце масових поховань жертв комуністичних політичних репресій. За різними даними, тут співробітники НКВД закатували та убили від 15 до понад 100 тисяч осіб.

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли невинних без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії.

Пам’ятаймо жертв «Великого терору» і не пробачаймо злочини російських окупантів в Україні.

Детальніше про День пам’яті жертв політичних репресій 

Інформаційні матеріали до Дня пам’яті жертв політичних репресій