Державний навчальний заклад
"Полтавський центр професійно - технічної освіти"

Перша конституція

5 квітня 1710 р. була прийнята перша Конституція Пилипа Орлика, і тим започаткований процес творення Конституції в Україні.

Це перша в світі Конституція, що визначала основи державного устрою, форми правління і в якій окреслювались державні кордони. У ній вже тоді йшлося про цілісність і непорушність кордонів України та відновлення братерства з Кримською державою. Цей документ уперше описав Україну як повноцінну державу – частину Заходу, а не «рускава міра». І вже за це ми маємо бути довічно вдячними його авторові.

Документ містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках – українською та латинською мовами, також має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика зберігається у Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

Геніальність державотворця Пилипа Орлика – в його цитатах, які актуальні і сьогодні.

✅ «Хоч би які великі були московські насильства, вони не дають московцям ніякого законного права на Україну»

✅ «Україна по обидва боки Дніпра повинна бути вільною від чужого панування»

✅ «Нехай москва назавше виведе із нашої землі своє військо»

✅ «Природнім правом є визволятися від гноблення і трудитися, аби повернути те, що несправедливістю та переважною силою було забрано»

✅ «Кожна держава складається і стверджується непорушною цілістю границь»

✅ «московське жорстоке і в цілому світі небувале право – через нього багато невинних гинуть»

✅ «москва, узявши з вас присягу, як захоче, так і з вами і з Вітчизною нашою вчинить, і тоді присяга ваша й душу вашу, і Вітчизну в безодню кине, і вольности позбавить»

Гетьман Пилип Орлик ніколи не забував справжню ціну москви. Добре знаємо її і ми! І саме нам судилося побороти ворога. Та назавжди вигнати назад на болота. … І ми знаємо, хто зрештою переможе.

💙💛 Слава Україні та її героям! 💙💛