Державний навчальний заклад
"Полтавський центр професійно - технічної освіти"

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання.
Україна також долучилася до відзначення цього дня, згідно з указом Президента України від 22.03.2002 № 290, встановлено Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз.
Туберкульоз – небезпечне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, рідше – перорально та контактно. Джерело інфекції – хвора людина, яка при кашлі, чханні, розмові, співі виділяє збудник в навколишнє середовище (принцип дії аерозолю). Бактерії осідають на побутові речі, посуд, іграшки, пил. Зараження може відбутися й через харчові продукти – молоко, м’ясо, яйця, отримані від хворих тварин і птахів.

У більшості випадків вражає легені. Але може пошкодити нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, травний тракт, шкіру чи статеві органи. Початок захворювання поступовий та може розтягнутися на кілька тижнів, а інколи – місяців.
За оцінками, чверть світового населення заражена туберкульозними паличками, більшість з цих людей не є хворими або заразними, але вони мають ризик розвитку захворювання у майбутньому. Це залежить, передусім, від кількох факторів, найважливішим з яких є імунологічний статус людини.

Туберкульоз є виліковним в разі вчасної діагностики та дотримання процедури лікування.

Бережіть своє здоров’я та дотримуйтеся здорового способу життя.

  • Адресу та контакти найближчих медзакладів надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
  • На сайті Центру громадського здоров’я України, відображається інформація «Туберкульоз: факти про захворювання, його симптоми, діагностика й лікування».
  • Перелік протитуберкульозних закладів охорони здоров’я.
  • Перевірити свій ризик захворіти на туберкульоз можна за допомогою зручного тесту. Анкета є анонімною та містить 13 питань. Проходження тесту забере не більше 5 хвилин. Прості запитання допоможуть визначити, чи має людина ризики захворіти на туберкульоз. За результатами можна отримати рекомендацію пройти додаткове обстеження. Водночас, важливо розуміти, що онлайн-тест не замінить консультацію вашого сімейного лікаря.