Державний навчальний заклад
"Полтавський центр професійно - технічної освіти"

Хай палають свічки пам’яті загиблих діток у наших серцях

4 червня – День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.

Українські діти потерпають від рук агресора, починаючи з 2014 року. На територіях України, які потрапили під окупацію, росія вчиняє злочини проти мирного населення.

З різних окупованих частин України в Росію або окуповані східні українські території окупанти примусово вивезли тисячі українських дітей.

В окупованих населених пунктах Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської та Запорізької областей російська окупаційна адміністрація запроваджує навчальні програми російської федерації на російській мові.

На території Росії та в окупованому Криму існує мережа таборів, де з українськими дітьми, віком від чотирьох місяців до 17 років, займаються ідеологічним перевихованням та русифікацією. Починаючи з 24 лютого 2022 року в ці табори потрапило понад 6 тисяч українських дітей. Росіяни не просто крадуть дитинство українців, росіяни забирають життя наших дітей.

Ці злочини не мають строку давності, росія обов’язково понесе за них відповідальність.

Актуальні дані щодо жертв війни серед дітей можна отримати на єдиному державному порталі «Діти війни»це єдина платформа, яка надає актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни російської федерації проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), та тих, кого вдалося розшукати та врятувати.

Тут ви можете повідомити:

  • про дитину, яка загубилася;
  • про злочин, скоєний проти дитини;
  • якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
  • якщо вам відомо про факт депортації дитини;
  • про примусову зміну громадянства та документів дитини;
  • про інші порушення прав дитини під час війни.

Реєструйте на сайті звернення за фактом будь-якого порушення прав і свобод дитини – ваші запити автоматично отримають та опрацюють відповідні відомства.

Якщо вам відома будь-яка інформація про зниклу чи депортовану дитину, повідомте її на державному порталі «Діти війни» за електронною адресою: childrenofwar.gov.ua або за номером телефону 0-800-50-17-20.