Державний навчальний заклад
"Полтавський центр професійно - технічної освіти"

В Єдності – сила!

105 років тому, 22 січня 1918 року, вперше у XX столітті українці проголосили незалежність власної держави – Української Народної Республіки

До Дня Соборності України Український інститут національної пам’яті спільно з Bober Film Studio нагадують про той складний історичний шлях, який пройшли українці до розбудови власної держави.

Розділені між Російською та Австро-Угорською імперіями, в часи Першої світової війни вони змушені були воювати одне проти одного. Але, щойно на уламках імперій постали вільні і незалежні УНР та ЗУНР, шлях до Злуки став очевидним і неминучим. І це підтвердило велелюддя на Софіївській площі в Києві, де відбулося урочисте проголошення Акта Злуки українських земель, історично роз’єднаних на багато років.

Радянська історіографія намагалася дискредитувати і стерти з пам’яті українців цю подію. Але «живий ланцюг злуки» «від Києва до Львова» у 1990 році, в якому за різними підрахунками взяло участь від 400 тисяч до 3 мільйонів українців, став яскравим свідченням, що Україна єдина.

І саме в єдності – наша сила!

📌  Інформаційні матеріали до Дня Соборності України розроблені Українським інститутом національної пам’яті (УІНП)